Du visar för närvarande Toppmodern projektering till framtidens mötesplats
Bildkälla: Vectura/3XN

Toppmodern projektering till framtidens mötesplats

Innovativa satsningar med höga krav kräver innovativa lösningar med hög kvalitet. Forskaren är Stockholms nya life science center där ambitionen är att bli framtidens sociala mötesplats för nytänkare. Bakom projektet står Vectura Fastigheter med Zengun som byggentreprenör. Tanken är att utveckla en kreativ och social arena, i hjärtat av Hagastaden, för talanger och innovatörer inom liv och hälsa.

Sedan uppstarten 2020 har byggnationen av den runda husbyggnaden utmanat traditionella bygg- och projekteringsstandarder, men trots de okonventionella förutsättningarna har samarbetet mellan projektets olika parter växt sig allt starkare och byggnationen beräknas nu vara klar vid årsskiftet 2023/2024. Nordiska Brand fick förtroendet att leverera projektering av sprinklersystemet samt stigarledningar och kan nu vid projektets slutfas titta tillbaka på resultatet med stolthet.

”Det här är verkligen ett prestigeprojekt som ställer höga krav, både på arbetssätt och samordning” säger Lars Wetterbrandt, handläggare för projektet hos Nordiska Brand. ”Att jobba så här rationellt hade inte varit möjligt för 10 år sedan. Projekteringstekniken har kommit långt, nu kan vi samarbeta på en helt annan detaljnivå – på millimeternivå – redan i projekteringsfasen. Det moderna arbetssättet gör att flera discipliner kan jobba mot samma modellritning samtidigt, vilket innebär att man snabbt kan identifiera och lösa problem tillsammans.”

Martin Danielsen är konstruktör på Nordiska Brand och förklarar att en av de större utmaningarna har varit att leverera ett högpresterande sprinklersystem i en rund byggnad med ett atrium som kärna, där väggar och rum är radiella – som tårtbitar och våningarna kragar ut mer och mer för varje plan. Rummen är ritade med höga förväntningar på estetiken, de är dynamiskt utformade och har en levande karaktär där inget plan är det andra likt. Detta ställer så klart krav på en noggrann placering av sprinkler och BIM-projektering, förklarar Martin.

”Vi siktar alltid mot att leverera med hög kvalitet på både detalj- som på helhetsnivå. Det här projektet var verkligen ett praktexempel på hur vi kunnat leverera en helgjuten sprinklerlösning, som följer de olika rummens naturliga former och linjer samtidigt som alla regelkrav uppfylls. Så här i efterhand kan vi med stolthet titta tillbaka på hur vi tagit fram riktigt smarta lösningar för en spektakulär byggnad som kommer att förändras och anpassas med tiden. Skulle man behöva rita om planlösningarna i framtiden, så är vårt system smart anpassat så att man ska slippa större ombyggnationer. Dessa lösningar är definitivt något som vi tar med oss för framtiden i kommande projekt”, fortsätter Martin.

Den magnifika byggnaden, med sin unika geometri, andas innovation och framtid. Det är ett symbol för vad som är möjligt när olika discipliner möts och jobbar mot samma vision.

”Vi drivs verkligen av sådana här projekt, de är viktiga på flera sätt, men framförallt utmanar de oss som är inblandade i projektet att jobba nära och starkare tillsammans. Det här är ett projekt som håller en riktigt hög nivå och vi är glada över få vara med och bidra tillsammans med de bästa av de bästa”, avslutar Martin.

Vi tackar Vectura och Zengun för förtroendet och ser fram emot fler sådana här initiativ.

Har du frågor om projektet? Välkommen att kontakta:

Lars Wetterbrandt
Mail: lars.wetterbrandt@nordiskabrand.se
Tel: 0768-26 60 87

Martin Danielsen
Mail: martin.danielsen@nordiskabrand.se
Tel: 0739-50 12 00