Du visar för närvarande Nordiska Brand brandsäkrar Sundbybergs nya kontorsfastighet Nya Kronan

Nordiska Brand brandsäkrar Sundbybergs nya kontorsfastighet Nya Kronan

I centrala Sundbyberg utanför Stockholm reser sig den nyligen färdigbyggda kontorsfastigheten Nya Kronan. Nordiska Brand var med sedan projektets start 2017 då man inledde program och systemhandlingsprojektering åt Vasakronan och därefter, 2018, fortsatte med bygghandlingsprojekteringen åt Skanska.

Fastigheten Nya Kronan består av tre byggnader varav två av dessa är nybyggda. Över den 40 000 kvadratmeter stora ytan ryms kontorsplatser och till det  åtta stycken takterasser med storslagen utsikt samt solcellspaneler på fasaden och taket. Vidare är fastigheten miljöcertifierad enligt LEED Platina som är ett internationellt system för miljöcertifiering för byggnader. Vid färdigställandet av Nya kronan flyttade hyresgästen Skatteverket in i lokalerna. 

– Det var jättekul att få vara med i ett så pass prestigefyllt projektet. Som alltid när vi medverkar i stora projekt som innefattar flera entreprenörer och arbetsgrupper, ställs en hel del krav på logistik och samordning, säger Stefan Bengtsson, ansvarig handläggare på Nordiska Brand.

Nordiska Brands arbete började redan för fyra år sedan med systemhandlingar i syfte att fastställa de bästa tekniska lösningarna. Företaget fick senare i uppdrag att projektera sprinklersystemen, stigarledningssystem och tryckstegringspumpar i hus 1 och 3 om totalt 40 000 kvadratmeter. Det projekterades totalt hela 5 500 sprinklerhuvuden, cirka 15 000 meter rör och uppskattningsvis 10 000 rördelar. Eftersom installationen skulle prefabriceras på fabrik var kraven på god samordning och noggrannhet i BIM-projekteringen mycket hög. 

– Jag har tidigare jobbat med Nordiska Brand och alltid känt en stor trygghet med dem. De har en koppling till verkligheten på så sätt att flera installatörer har bytt sida och blivit projektörer. Jag har aldrig behövt känna mig orolig för att det som är ritat inte går att utföra i verkligheten, vilket inte alltid är en självklarhet. Jag skulle säga att Nordiska Brands signum är kvalitet, säger Mikael Berglund, installationsledare på Skanska.

 

Fastighetsägare är Vasakronan. 
Sprinklerinstallationen utfördes av entreprenören MaxCon.

Har du några frågor om projektet? Vänligen kontakta:

Stefan Bengtsson, handläggare
stefan@nordiskabrand.se
0768-26 33 50