Brandskydd i Slakthusområdet – så bevaras historiska byggnader säkert
Inlägget publicerat:3 mars, 2025
Slakthusområdet i Stockholm genomgår just nu en omfattande stadsutveckling. Historiska byggnader förvandlas för att passa moderna verksamheter samtidigt som deras unika karaktär bevaras. Att brandsäkra dessa kulturhistoriska byggnader med sprinkler är en komplex utmaning som kräver speciell kompetens. Brandskyddet måste anpassas till både nutida säkerhetskrav och de historiska värden som byggnaderna bär på.
Utmaningen med att brandsäkra historiska byggnader
Många av byggnaderna i Slakthusområdet har unika detaljer och materialval som sätter speciella krav på brandskyddet. Tegelfasader, formade fönster och historiska konstruktioner behöver bevaras samtidigt som de måste uppfylla dagens strikta brandsäkerhetskrav.
”Det kan innebära högre krav på hur vi ritar och projekterar installationer för att exempelvis bevara innerväggar av kulturhistoriska värden.” säger Adam Olsen, Sprinklerkonstruktör på Nordiska Brand.
För att lyckas krävs en balans mellan estetiska lösningar och praktiskt brandskydd. Brandskyddsplanering i kulturhistoriska miljöer innebär ofta att arbeta med skräddarsydda lösningar. Både byggnadens unika egenskaper och dagens säkerhetsstandarder behöver tas i beaktning. Att arbeta med dessa byggnader kräver ett tätt samarbete mellan stadsutvecklare, arkitekter och brandskyddsexperter för att hitta lösningar som både bevarar och skyddar.
Att brandsäkra för framtiden – Nordiska Brands roll i Slakthusområdet
Nordiska Brand deltar i projektet på uppdrag av Atrium Ljungberg och arbetar med alltifrån tidiga utredningar till detaljprojektering av sprinkler i flera av Slakthusområdets byggnader. Alltifrån Stockholms konstnärliga högskola, nybyggnationer med tunnelbaneuppgång och verksamhetslokaler till gamla marknadshallar och magasin från tidigt 1900-tal.
Genom erfarenhet och teknisk expertis arbetar Nordiska Brand för att säkerställa att brandskyddet i dessa byggnader möter både dagens och framtida behov. Att delta i ett stadsutvecklingsprojekt av den här omfattningen innebär att arbeta med en lång tidshorisont.
”Det är viktigt att försäkra sig om att förutsättningarna blir rätt från början och att vi planerar för framtiden. Vi tar med oss erfarenheter från tidigare projekt för att ständigt förbättra vårt arbete.” säger Tomas Farestveit, teknisk specialist sprinkler på Nordiska Brand.
Slakthusområdet är en viktig del av Stockholms stadsomvandling. Där spelar brandskyddet en betydande roll i att bevara områdets historia och samtidigt skapa trygga och hållbara miljöer för framtida generationer.
Vi använder cookies och lagrar information. Genom att fortsätta använda vår hemsida eller klicka på okej så accepterar du våra villkor. Läs vår integritetspolicy.